3 minute za samopodobo

Samopodoba je večkrat uporabljena skupaj s pojmom samozavest, učinkovitost, lastna vrednost. Ti pojmi so seveda med seboj povezani pa vendar je potrebno razumeti, kaj pomeni samopodoba – podoba sebe.

Tvoja samopodoba predstavlja to, kako oceniš svojo vrednost, kako razmišljaš, čutiš, kako vidiš sebe in kakšni so tvoji odzivi na določene situacije. Samopodoba je povezana s tvojimi prepričanji , ki jih imaš  o sebi.

Nizka samopodoba je povezana z nizko lastno vrednostjo; visoka samopodoba je povezana z visoko lastno vrednostjo.

Samopodoba vsebuje prepričanja o sebi, ki smo jih prejeli in jih še vedno držimo (razen če ne), ki vsebujejo pridevnike o naši osebnosti, videzu, navadah, zanimanjih, vlogah in izražanjem.

Tako kot vidiš samo sebe, resnično vpliva na tebe.

Nizka samopodoba je povezana s stresom, depresijo, obtoževanjem sebe, negotovostjo. Nizka samopodoba vodi k zdravstvenim težavam, kot so motnje hranjenja, anksioznost in depresija.

Ljudje z nizko samopodobo so tudi bolj občutljivi. Samopodoba človeka se razvije v zgodnjem otroštvu, puberteti, zato je tako pomembno, da imamo odrasle ženske rade in imamo dobro razvito samopodobo. Ker smo vzor svojim otrokom oziroma mladim, ki nas na kakršenkoli način spremljajo.

Bidati zdravo obliko samopodobe, je zelo pomembna praksa Ljubezni do sebe. Dobra samopodoba na zdrav način, ti pomaga, da bolje prepoznaš sebe in razviješ zdrav odnos do sebe in do svojega telesa. Ko začneš sebe spoštovati, začneš spoštovati tudi druge ljudi, tako ima to prepoznavanje svoje lastne vrednosti tudi veliko boljši vpliv nate in na ljudi okrog tebe.

S tem kako ljubiš sebe, učiš druge ljudi, kako naj te ljubijo.

A veš, da je bila moja samopodoba, če bi jo dala na merilni trak označen z 0 – 10  pred nekaj leti (ne tako dolgo nazaj), 0.

Včasih se čudim sama sebi, kako resnično daleč sem prišla s svojo samopodobo – podobo sebe.

 Seveda sem temu posvetila velik del časa in energije, da sem iskala to, da jo resnično nabildam.

Spoznala sem, da je samopodoba – podoba sebe , kot ene vrste mišica, ki jo je potrebno vsak dan trenirati. Če je ne treniraš uplahne, če pa jo treniraš, je pa to nekaj, kar te lahko resnično pripelje daleč na tvoji poti.

Samopodoba je en del veje Ljubezni do sebe. Odkar imam boljšo samopodobo, si večkrat upam kaj narediti/povedati/se izraziti/narediti, kar prej, preden jo nisem poznala, nisem tega znala.

 

Včasih sva celo bestički; bi lahko kar rekla BFF 😁.

Zdaj pa…..

Vzemi si 3 minute časa zase v tem trenutku, ko bereš te vrstice. Zato, ker če to narediš v tem trenutku,  se tvoj um še ne bo oglašal, zakaj te vaje ne bi naredila zase.

Vabim te, da za trenutek razmisliš o svoji vrednosti.

Ljubezen do sebe te ne pokvari in ne naredi te sebičnega.

Ljubezen do sebe te nauči, kako sprejeti sebe točno takšnega kot si z vsemi dobrimi in malo manj dobrimi lastnostmi. Ti kot človeško bitje si vredna, že samo zato, ker si živa, si pomembna, cenjena si dovolj.

TVOJ OBSTOJ ZADOŠČA!

Nastavi si časovnik za 3 minute. V tem času, spodaj napiši čimveč lastnosti o sebi, ki si jih o sebi lahko zamisliš.

Ljudje ponavadi razmišljamo na tri načine: da je nekaj pozitivno, da je nekaj negativno in morda da je nekaj nevtralno (ko ne veš kaj kam dati). Napiši svoje dobre in manj dobre lastnosti in si jih natančno oglej.

Potem pa poglej svoje občutke o tem kakšna je tvoja samopodoba.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja